مقدمه
حج و انجام مراسم عبادی آن پیشینهای به درازای تاریخ زمین دارد. بر اساس برخی از روایات، نخستین کسی که کعبه را بنا نهاد و اولین حجگزار، حضرت آدم بود. آن حضرت پس از خروج از بهشت، برای جبران گذشته و کمال گرفتن از محضر رب، به راهنمایی فرشته خدا به انجام مراسم حج هدایت شد.
در روایات اسلامی از حج دیگر پیامبران همچون حضرت نوح، ابراهیم، موسی، یونس، عیسی، داوود و سلیمان نیز سخن به میان آمده است. از سوی دیگر «حج» یکی از مهمترین فرایض دین مبین اسلام نیز بهحساب میآید.
قرآن مجید در یک عبارت کوتاه و پرمعنی میفرماید: (وَلِلَّـهِ عَلَی النَّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَیْهِ سَبِیلًا) (آلعمران/97) برای خدا بر مردم است که حج خانه او کنند، آنها که توانایی رفتن بهسوی او دارند؛ و در ذیل همین آیه میفرماید: (وَمَن کَفَرَ فَإِنَّ اللَّـهَ غَنِیٌّ عَنِ الْعَالَمِینَ) و هرکس کفر ورزد (و حج را ترک کند، به خود زیان رسانده)، خداوند از همه جهانیان بینیاز است. در مقابل برای حج آنچنان پاداشهای عظیمی در روایات اسلامی واردشده است که درباره کمتر عملی دیده میشود.
چنانکه در حدیثی از امام صادق (علیه السلام) میخوانیم: کسانی که حج و عمره بهجا آورند میهمان خدا هستند هرچه بخواهند خدا به آنها میدهد و هر دعایی کنند به اجابت میرسد و اگر درباره کسی شفاعت کنند پذیرفته میشود... و اگر در این راه بمیرند خداوند تمام گناهان آنها را میبخشد و در باب زیارت کربلا نیز میفرمایند کربلا را زیارت کنید و این کار را ادامه دهید، چراکه کربلا بهترین فرزندان پیامبران را در آغوش خویش گرفته است (کامل الزیارات، ص 269) که البته نشاندهنده لزوم این زیارت پرفیض در کنار حج است. که البته نشاندهنده لزوم این زیارت پرفیض در کنار حج است.
امام خمینی(ره) نیز که حقیقتاً احیاگر حج ابراهیمی در چند سده اخیرند توجه ویژهای به جایگاه و اهمیت مناسک حج دارند. ایشان در این خصوص میفرمایند:
فریضه حج در میان فرایض، از ویژگی خاصی برخوردار است و شاید جنبه سیاسی و اجتماعی آن بر جنبههای دیگرش غلبه داشته باشد، باآنکه جنبه عبادیاش نیز ویژگی خاصی دارد و همچنین رهبر معظم انقلاب نیز درباره این مهم میفرمایند: حج، یک حرکت عبادی خالصِ عمیق - خضوع، خشوع، ذکر، عبادت، تضرع و توسل - و باحالت اجتماع است. در کنار هم قرار دادن این دو چیز، مسئله را خیلی پُرمعنا میکند.
لذا درنهایت میتوان گفت از نگاه اسلام و سنت حج بهخودیخود عبادتی بسیار بزرگ محسوب میشود. فریضهای که ضمن افزایش ایمان و یقین انسان به خداوند راه را برای اتحاد و نشان دادن عظمت امت اسلامی فراهم میآورد.
درباره موسسه
موسسه فرهنگی هنری مشعر در سال 1379 همانطور که در اساسنامه آن آمده باهدف ترویج فرهنگ حج و زیارت، سیره، معارف، وقایع و تاریخ اهلبیت، از طرق مختلف ازجمله تهیه و نشر آثار مکتوب، صوتی، تصویری و رایانهای پا به عرصه نشر آثار پژوهشی نهاده که در این میان با عنایت به همکاریهای صمیمانه نماینده محترم ولیفقیه در امور حج و زیارت حضرت حجتالاسلاموالمسلمین جناب آقای نواب توانسته با در دست داشتن امکانات حرفهای فیلمبرداری از مراسمهای حج و عمره و همچنین چاپخانهای مجهز که یکی از دو واحد دارنده خط کامل جلدسازی (مارک کولبوس آلمان) در شهر مقدس قم توانسته تاکنون بالغبر یک هزار و دویست عنوان کتاب که برخی از آنها بیش از 20 بار تجدید چاپ گردیده در حوزههای مختلف حج، عتبات، اخلاق، تاریخ، شیعه، کودکان، مهدویت، احکام، ادعیه و غیره را به زبانهای مختلف بینالمللی به چاپ رسانده و توزیع نماید.
ازجمله وظایف این موسسه میتوان به پوشش کامل مراسمهای حج، عمره و عتبات در ایام تمتع و سایر مناسبات مذهبی ازلحاظ توزیع کتابهای مرتبط با طبقهبندی موضوعی زائران مختلف با سطوح مطالعاتی گوناگون، تولید محصولات فرهنگی و رایانهای در ارتباط با موضوعات اعتقادی و همچنین فیلمبرداری و عکسبرداری حرفهای در شأن زائران گرامی اشاره نمود و امید است فعالیتهای علمی و فرهنگی این موسسه سبب ارتقاء سطح فرهنگی مسلمانان جهان گردد.