چهارشنبه 19 اردیبهشت 1403
EN

اخبار

اخبار

ساختار سياسي اجتماعي شيعيان عراق بررسي شد

358
0

كتاب ساختار سياسي اجتماعي شيعيان عراق به قلم فرج الله قاسمي از سوي حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت منتشر شد.

 

 

به گزارش خبرنگار سرويس انديشه پايگاه اطلاع‌رساني حج، فرج الله قاسمي در اين كتاب تلاش مي‌كند در سه فصل ساختار سياسي اجتماعي عراق، شيعيان عراق و مراجع عراق، ساختار سياسي اجتماعي شيعيان كشور عراق را كه يكي از كشورهاي اسلامي و اثرگذار در تحولات جهان اسلام است، بررسي كند.

كشور عراق با موقعيتي ويژه در خليج فارس و منطقه خاورميانه، داراي تاريخي پر فراز و نشيب است كه در طول حيات تاريخي خود مراحل سرنوشت‌سازي را سپري كرده، تمدني و فرهنگي اين سرزمين و مردم عراق، نقش مؤثر اين منطقه و كشور را در جهان اسلام موجب شده است.

نويسنده در اين پژوهش در تلاش است تا با بررسي ساختار سياسي اجتماعي عراق، به وضعيت و تاريخ گذشته و حال شيعيان بپردازد و در نهايت، انديشه و نگرش سياسي مراجع معاصر عراق را بررسي كند؛ اين پژوهش در يك مقدمه، سه فصل و يك نتيجه‌گيري مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

فصل نخست، به ساختار اجتماعي و سياسي عراق مي‌پردازد. در اين فصل به جغرافياي كلي عراق، جغرافياي تاريخي - سياسي، جغرافياي طبيعي، جغرافياي انساني و جمعيتي و جغرافياي اقتصادي پرداخته شده و در ادامه، ساختار سياسي عراق و احزاب و جريان‌هاي سياسي اسلامي معاصر عراق را در دو مقطع قبل و بعد از اشغال عراق توسط آمريكا در سال ۲۰۰۳ ميلادي بررسي كرده است.

در فصل دوم، با بررسي مفهوم شيعه، تاريخ سياسي - اجتماعي شيعيان عراق از آغاز تا به امروز بررسي شده است. در اين فصل، تاريخ شيعيان در سه مقطع از آغاز تا فروپاشي عثماني، از فروپاشي عثماني تا سقوط رژيم بعث و پس از فروپاشي رژيم بعث، پژوهش شده است.

اين كتاب در فصل سوم نيز زندگي، فعاليت، انديشه و نگرش سياسي اجتماعي مراجع معاصر عراق، و تعامل آنان با ساختار و زندگي مردم را به خوبي تبيين مي‌كند.

در فصل نخست اين كتاب و در بخش ساختار سياسي عراق، احزاب و جريان‌هاي سياسي معاصر اين كشور بررسي شده كه در بخشي از آن مي‌خوانيم: از ديرباز شكل‌گيري نظام‌هاي مختلف سياسي بر اثر تعارض روابط ملت‌ها با دولت‌ها در قالب‌هاي مختلف بوده است.

اين نوشتار مي‌افزايد: در عراق با توجه به وجود نظام سياسي توتاليتري، عرصه براي فعاليت جريان‌هاي سياسي بسيار محدود بود و دولت‌ها در عرصه‌هاي مختلف، كنترل شديدي بر احزاب داشتند و زمينه را براي فعاليت گسترده، يا حتي ظهور چنين جرياناتي از بين مي‌بردند؛ در نتيجه جامعه مدني در عراق تا قبل از سقوط صدام از بين رفته يا بسيار محدود بود.

حزب الدعوه، سازمان عمل اسلامي، مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق، اخوان المسلمين، حزب التحرير الاسلامي، حزب بعث، حزب دموكراتيك كردستان، حزب اتحاديه ميهني كردستان عراق از احزاب و جريان‌هاي سياسي اسلامي و غيراسلامي قبل از اشغال عراق هستند كه در اين اثر به بررسي آنها پرداخته شده است.

همچنين از جريان‌هاي سياسي جديد بعد از اشغال نيز مي‌توان به جريان معتدل، جريان صدر، جنبش وفاق ملي عراق و جريان كرد اشاره كرد.

كتاب ساختار سياسي اجتماعي شيعيان عراق به قلم فرج الله قاسمي در قطع رقعي، ۲۷۶ صفحه، شمارگان ۳۰۰۰ نسخه و به قيمت هفت هزار تومان از سوي مؤسسه فرهنگي هنري مشعر وابسته به حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت منتشر شده است.

گفتني است كتابخانه تخصصي حج و زيارت در پايگاه اطلاع رساني حج (lib.hajj.ir) متن كامل كتاب هاي حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت را با فرمت هاي گوناگون در اختيار عموم كاربران قرار داده است.

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.