مرزتمرچین در نقطه صفر مرزی آذربایجان غربی به عنوان مسیر به صرفه و کوتاه برای زائران اربعین حسینی شمال غرب کشور و کشورهای همسایه در حال آماده سازی برای پذیرش زائران است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج به نقل از خبرگزاری مهر، امسال نیز در کنار مرزهای مهران، شلمچه و چذابه، مرز خسروی مرز تمرچین در شهرستان پیرانشهر آذربایجان غربی برای استقبال و تردد زائران اربعین حسینی به خصوص از استانهای شمال غرب کشور و نیز زائرانی از استانهای کشورهای همسایه در نظر گرفته شده است.
مرز تمرچین در آذربایجان غربی تنها مرز رسمی آذربایجان غربی با شمال عراق بوده و در شهرستان پیرانشهر در جنوب استان قرار دارد، امسال برای سومین سال مرز تمرچین، ضمن کاهش مسافت و زمان سفر و حتی کاهش هزینه برای زائران عتبات عالیات، میتواند مقدمات عبور جمع کثیری از زائران استانهای شمال غرب کشور و حتی زائران کشورهایی چون ترکیه و آذربایجان را فراهم کند.
زائران متردد از مرز تمرچین، در اولین شهر زیارتی مسیر خود به سامرا و کاظمین مشرف میشوند، شهرستان مرزی پیرانشهر در جنوب آذربایجان غربی و ۱۴۵ کیلومتری ارومیه واقع شده و آب و هوای مساعد استان و تفاوت دمای ۱۸ درجهای این منطقه با جنوب کشور مهمترین مزیت برای مسافران داخلی و خارجی برای سفر به کربلاست.
در حال حاضر زیرساختهای استقبال و ارائه خدمات از زائران سیدالشهدا (ع) در مرز تمرچین در حال آماده سازی است و همه دستگاههای اجرایی استان برای ارائه بهترین خدمات در این مرز بسیج شدهاند.
پذیرش ۵۰۰ هزار زائر اربعین در مرز تمرچین
استاندار آذربایجان غربی از آماده سازی مرز تمرچین برای پذیرش ۵۰۰ هزار زائر اربعین حسینی خبر داد و گفت: با توجه به شرایط آب و هوایی و گرمای بیسابقه در مناطق جنوب و غرب کشور، پیشبینی میشود زائران بیشتری مرز تمرچین را برای سفر به عتبات عالیات در اربعین حسینی انتخاب کنند.
محمدصادق معتمدیان در آخرین جلسه هماهنگی ستاد اربعین آذربایجان غربی با اشاره به سفر زائرین اربعین کشورهای منطقه قفقاز از مرز تمرچین در سال گذشته، اضافه کرد: با توجه به ویژگیهای مرز تمرچین و فاصله کمتر سفر زائران منطقه قفقاز به عتبات عالیات از آذربایجان غربی، پیشبینی میشود امسال تعداد زائران کشورهای این منطقه از مسیر تمرچین به عتبات عالیات افزایش یابد.
استاندار آذربایجانغربی بر معرفی بیشتر مزایای مرز تمرچین جهت سفر به عتبات عالیات در اربعین حسینی تاکید کرد و افزود: صداوسیمای مرکز استان با تهیه مستندهای ویژه و پخش در شبکههای بینالمللی، در خصوص معرفی مرز تمرچین برای تردد زائرین اربعین بویژه زائرین خارجی اهتمام ویژهای داشته باشد.
معتمدیان با تاکید بر بهرهگیری از تشکلهای مردمی در اجرای برنامههای اربعین حسینی اضافه کرد: تشکلهای مردمی میتوانند در ایجاد موکبهای ویژه پذیرایی و اجرای برنامههای فرهنگی زائران اربعین حسین در منطقه، نقش مهمی ایفا کنند.
وی در ادامه، بحث فرهنگی را یکی از دستاوردهای مهم اربعین حسینی بیان کرد و افزود: سید الشهدا (س) متعلق به مذهب خاصی نبوده و متعلق به تمامی پیروان ادیان الهی و آزاداندیشان جهان است و در سال گذشته حضور پیروان ادیان و مذاهب مختلف از جمله شیعه، سنی، ارمنی و آشوری را در ایجاد موکب و پذیرایی از زائران اربعین حسینی در استان شاهد بودیم.
استاندار آذربایجانغربی با بیان اینکه مرز بازرگان پیشانی ورود زائران اربعین حسینی از منطقه قفقاز به جمهوری اسلامی ایران در راستای تردد از مرز تمرچین است اظهار کرد: تمامی زیرساختهای لازم از جمله ایجاد اماکن اقامتی، پذیرایی، بهداشت و درمان باید در این مرز مورد توجه قرار گرفته و تمامی امکانات لازم در این زمینه بسیج شود.
امن ترین مسیر تردد زائران اربعین
معتمدیان با بیان اینکه مرز تمرچین پیرانشهر از امن ترین مسیرها و مرزهای کشور برای تردد زائران اربعین است، گفت: هیچ مورد امنیتی درسال های گذشته در تردد از مرز تمرچین گزارش نشده و امسال هم اقلیم کردستان عراق آمادگی مطلوبی برای عملیاتی شدن ترددها و ارائه خدمات دارد.
معتمدیان، با قدردانی از سرکنسول جمهوری اسلامی در اربیل از بابت بازگشایی مرز تمرچین برای تردد زوار اربعین گفت: بازگشایی مرز تمرچین از نظر تثبیت مؤلفههای اقتدار و امنیت در منطقه نیز حائز اهمیت است و از مسئولان قرارگاه رمضان و سایر افراد که در این راستا به رغم وجود برخی مشکلات تلاش کردند، قدردانی میکنیم.
وی، با اشاره به پذیرایی مطلوب و استقبال اقلیتهای دینی و اهل تسنن از زائران اربعین اظهارکرد: این اقدامات حاصل کارهای فرهنگی مطلوب و تلاشهای مرتبط با اطلاع رسانی و اقدامات رسانهای بوده است.
معتمدیان، با تأکید بر ادامه روند اطلاع رسانی با پخش مستندات تهیه شده از رسانه و شبکههای مختلف گفت: لازم است هموطنان در جریان امکانات موجود قرارگرفته تا بتوانند مسیرهای مسافرتی خود را انتخاب کنند.
استاندار آذربایجانغربی با بیان اینکه ۲ تا ۲.۵ درصد از زائران از مرز تمرچین برای زیارت اربعین مشرف میشوند، افزود: آب و هوای مساعد استان و تفاوت دمای ۱۸ درجهای این منطقه با جنوب کشور مهمترین مزیت برای مسافران داخلی و خارجی برای سفر به کربلاست.
وی، با اشاره به اینکه حمل و نقل مستقیم مسافران به کربلا مهمترین چالش سال گذشته بود اضافه کرد: این موضوع رصد و آسیب شناسی شده و مقرر شده تا با بکارگیری خودروهای دارای سیستم سرمایشی مطلوب این چالش رفع شود.
استاندار آذربایجانغربی، با اشاره به زیرساختهای مطلوب برای تردد زوار اربعین گفت: در این راستا اقدامات بسیار خوب و فاخری تحقق یافته است اما این به معنی نیست که مشکلی وجود ندارد و تلاش میشود تا با بکارگیری همه ظرفیتهای استانی مسیری خوب و سفری مطلوب برای زائران رقم زده شود.
جاده ها هموار می شود
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجان غربی از ساماندهی محورهای منتهی به پایانه مرزی تمرچین در قالب کریدور اربعین در آستانه اربعین حسینی ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: در سال جاری و با توجه به تردد زائرین اربعین حسینی به عتبات عالیات از پایانه مرزی تمرچین، ۶۰ کیلومتر روکش آسفالت در محورهای منتهی به پایانه مرزی مرز تمرچین اجرا خواهد شد که از این مقدار، عملیات روکش آسفالت و لکه گیری ۲۰ کیلومتر از این محورها انجام شده و مابقی نیز تا آغاز پیاده روی اربعین حسینی به اتمام خواهد رسید.
ایرج دست نشان خاطر نشان کرد: همچنین برنامه ریزی جهت اخذ اعتبار و مجوز برگزاری مناقصه و تعیین پیمانکار برای حدود ۱۵۰ کیلومتر دیگر از محورهای منتهی به پایانه مرزی تمرچین در کریدور اربعین از سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور در برنامه کاری قرار دارد.
وی یادآور شد: لکه گیری و روکش آسفالت محور ارومیه -مهاباد به طول ۱۴ کیلومتر با پیشرفت فیزیکی ۳۰ درصد، لکه گیری و روکش آسفالت محور ارومیه مهاباد- میاندوآب به طول ۱۰ کیلومتر و با پیشرفت فیزیکی ۱۰۰ درصد؛ بهسازی تقاطع سه راهی ایواوغلی به طول ۳.۲ کیلومتر و پیشرفت فیزیکی ۵۷ درصد از جمله پروژههای اداره نگهداری راههای استان در کریدور اربعین سال جاری بوده که مراحل اجرایی آن در حال انجام است.
دست نشان گفت: در طرح جامع پایانه مرزی تمرچین برای مسیر تردد ناوگان ترانزیتی ۴ لاین رفت و برگشت در نظر گرفته است و در ورودی و خروجی ناوگان به محوطه گمرک جهت انجام رویههای گمرکی نیز ظرفیت ورود ۱۲ دستگاه همزمان و برای خروج نیز تردد ۱۲ دستگاه به صورت همزمان تعریف شده است.
مرز خود را در سماح تعیین کنید
وی اظهار کرد: تعیین مرز برای ورود و خروج زوار در زمان ثبت نام در سامانه اربعین بر اساس استان محل سکونت یا تمایل شخص در جهت برنامه ریزی بر اساس آمار دقیق در هر دو مرز، تردد مستقیم زائرین از داخل کشور به داخل خاک عراق و کربلا توسط ناوگان مسافربری ایرانی و در صورت کمبود ناوگان ایرانی انتقال مسافران به مرز حاج عمران و سپس استفاده از اتوبوسهای عراقی تا عتبات عالیات از پیشنهادات اداره کل درجهت حل چالشهای مطرح شده در سال گذشته است.
دست نشان خاطر نشان کرد: تعیین مسیر اتوبوسها و هدایت آنها به سکوها، قرار گیری کانکس ابطال قبض پارکینگ در محل مناسب، ارائه بلیط به ازای دریافت پاسپورت برای جلوگیری از ازدحام، نصب تابلوهای مشخص کننده مسیر و بنرهای راهنمایی، ارائه نرخ کرایه منصف و تهیه نرم افزار پلاک خوان از پیشنهادات اداره کل در جهت خدمات بهتر در پایانه برکت است.
مرز تمرچین در ۱۵ کیلومتری غرب پیرانشهر، جنوب آذربایجان غربی و نقطه مقابل مرز حاج عمران عراق قرار دارد و یکی از نزدیک ترین مسیرهای زمینی جمهوری اسلامی به دریای مدیترانه شرقی است.
این مرز زمینی تا شهر ارومیه، مرکز استان ۱۶۰ کیلومتر فاصله دارد و فاصله نزدیک ترین شهرها به این مرز، پیرانشهر در ایران و چومان در عراق است که به ترتیب حدود ۱۱ کیلومتر و ۲۵ کیلومتر با گمرک تمرچین فاصله دارد و از تمرچین تا سامره ۴۵۰ کیلومتر، تا کربلا ۶۵۰ کیلومتر، تا کاظمین ۵۳۵ کیلومتر و تا نجف اشرف ۷۱۰ کیلومتر مسافت دارد.